Sağlıklı Yaşam İçin 5 Öneri
Daha sağlıklı olabilmeniz için izleyebileceğiniz birkaç basit adım vardır.
Daha fazla uyuyun.
Bedeninizin dinlenebilmesi için uykuya ihtiyacı vardır. Uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız uyuma ve uyanma saatleriniz düzenli olmalıdır. Yatak odanız karanlık ve sessiz olmalı ve yalnızca uyumak için kullanılmalıdır (telefonunuzla oynamayın veya televizyon seyretmeyin). Ayrıca, uyumadan önce kafeinden ve alkollü içeceklerden de uzak durulması önerilir; bunlar uyku düzeninizi bozabilir ve yorgunluk belirtilerini artırabilir. Uyku, beyninizin düzgün bir şekilde çalışabilmesine yardımcı olurken odaklanma ve konsantrasyon gibi zihinsel yeteneklerinizi geliştirebilir. Her yeni güne başlarken günün zorluklarına hazır olmak için kaliteli bir uyku olmazsa olmazdır.
Stresten kaçının.
Bunu söylemek yapmaktan daha kolay olsa da öncelikle stresinizin nedenini belirleyerek bir başlangıç yapabilir, ardından çözüm bulmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, stres kaynağı işinizse yöneticinizle programınız konusunda konuşmaktan çekinmeyin. Belki işinizi değiştirmeyi ve sizin için daha anlamlı olan bir kariyer adımı atmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, boş zamanlarınızda işten uzaklaşmak ve rahatlama yolları bulmak da son derece önemlidir.
Daha fazla egzersiz yapın.
Egzersiz, kalp sağlığı, fiziksel dayanıklılık ve ruhsal sağlık açısından önemlidir. Her gün yapabileceğiniz 15 dakikalık egzersizler bile, sağlığınızı ve mutluluk düzeyinizi artırabilir. Egzersize vakit ayırma konusunda güçlük çekiyorsanız işe bisikletle gitmeyi veya öğle arasında yürüyüşe çıkmayı düşünebilirsiniz. Beden ve zihin arasında denge kurmaya yardımcı olan egzersizlerden biri yogadır. Yogada, bir dizi poz arasında yavaş geçişler yapılır.
Dışarıda daha fazla zaman geçirin.
Güneş ışığı görmeden uzun süre kapalı alanda bulunmak, rehavete yol açabilir. Bedeninizin D vitamini ihtiyacını karşılayacaken iyi kaynak güneştir. Yalnızca temiz havayı içinize çekmek bile enerjinizi yenilemeye ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
Sağlıklı ve dengeli beslenin.
Dengeli bir beslenmenin içinde, sağlıklı miktarda protein, esansiyel yağ asitleri, kompleks karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve su yer alır. Bazı kişiler, beslenme düzenlerini kontrol etmekte zorlanırlar. Hazır yiyecekler, gazlı içecekler, alkol ve şekerli atıştırmalıklar gibi yanlış seçimler yorgunluğu tetikleyebilir ve diyabet, obezite ve kalp sorunları gibi fiziksel sorunlara yol açabilirler. Bazen yeterli vitamin ve minerallerin alınması zor olabilir. Kış mevsiminde, taze meyve ve sebzeler daha nadir bulunur. Bazı yiyecekler, diğerlerine göre daha az vitamin ve mineral içerir.